Παρασκευή 11 Μαΐου 2012


                        Το Θέατρο του παραλόγου

Οι φετινές εκλογές έρχονται να λάβουν χώρα μέσα σε μία αρκετά κρίσιμη κατάσταση για τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. (ΠΑΥΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι στην Μυτιλήνη είναι απόλυτα λογικό μεγάλο μέρος της φοιτητικής κοινότητας να μην έχει πάρει χαμπάρι σχεδόν τίποτα – ότι δηλαδή άρχισε η εφαρμογή του Νόμου  Διαμαντοπούλου, εφαρμόζονται πολλές πτυχές του με τις υποχρηματοδοτήσεις να γονατίζουν τα πανεπιστήμια! ήρθε το ΔΝΤ και η τρόικα, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις… με άλλα λόγια ξεχάστε τα δωρεάν βιβλία σας και ετοιμαστείτε για πειθαρχικά συμβούλια και κανόνες καλής συμπεριφοράς, υποβάθμιση του πτυχίου (αν υπάρχει ακόμα),ανεργία ,τρομοκρατία και καταστολή). Γενικά η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι!
Είναι λοιπόν εκλογές μετά από το διάστημα των μεγαλύτερων κινητοποιήσεων, εκλογών και εκφοβισμού και χρωματίζονται από την γνωστή νηνεμία του φοιτητόκοσμου, όπου οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν εξαφανιστεί από τα αμφιθέατρα και έχουν κατασκηνώσει στις καφετέριες πρόθυμες να σε βοηθήσουν σε οτιδήποτε στη σχολή σου, να γίνουν φίλοι σου, να σε καλέσουν για καφέ ή σε κάποιο πάρτυ με αντάλλαγμα βέβαια την τόσο πολύτιμη για αυτούς ψήφο σου. Εν μέσω αυτής της κατάστασης λοιπόν ο σύλλογος μας καλείται και μέσω της διαδικασίας των εκλογών να στηρίξει εκείνη την πολιτική δύναμη που κινείται προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των πραγματικών συμφερόντων των φοιτητών.
Ας κάνουμε λοιπόν μία χαρτογράφηση των δυνάμεων που ζητούν την ψήφο μας.  
                                        ΦΩΤΑ, ΚΑΜΕΡΕΣ, ΠΑΜΕ!
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Η «πρώτη και καλύτερη» στην στήριξη των αντιδραστικών μέτρων. Έχει βαλθεί να μονοπωλήσει τις έννοιες της «σοβαρότητας» και της «πολιτικής ορθότητας» και να μας πείσει ότι η διεκδίκηση αυτών που μας ανήκουν βρίσκεται στην κρίση ταυτότητας (το ακούσαμε και αυτό!) την οποία πάσχει το Τ.Π.Τ.Ε η οποία ξεπερνιέται μέσα από την προβολή του τμήματος στις εταιρίες και το ξεπούλημα στους ιδιώτες. Συνάδελφοι μήπως θέλετε μεγεθυντικό φακό για να βρείτε την ταυτότητα του τμήματος ;;      Εκτός και αν έχετε hangover
ΠΑΣΠ:  Ή αλλιώς «χαμένη στο νησί του LOST». Η στάση της ΠΑΣΠ κατά γενική ομολογία είναι ένα φαινόμενο το οποίο χρήζει μελέτης. Τα οραματικά και χειραφετικά στοιχεία που προβάλλει στις αφίσες της περί στροφής στα αριστερά είναι αντιστρόφως ανάλογα με την συχνότητα εμφάνισης των συνδικαλιστών της στις γενικές συνελεύσεις, άλλωστε αυτή είναι και η τακτική της (η ίδια ακριβώς με αυτήν της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ). Έχουμε να τους δούμε σε πάρα μα πάρα πολλές γενικές συνελεύσεις! Και όταν έρχονται διαπιστώνουμε πως τελικά δεν πάσχει το Τ.Π.Τ.Ε από κρίση ταυτότητας αλλά η ΠΑΣΠ Πολιτισμικής (και γενικότερα) !Να θυμίσουμε μόνο κάτι τελευταίο: τι έλεγαν στις συνελεύσεις των κινητοποιήσεων του 2006-2007 και 2011, τα πύρινα λογύδρια περί κεκτημένων και δικαιωμάτων. Μία έκφραση μπορεί να χαρακτηρίσει την ΠΑΣΠ: πολιτικός χαμαιλεοντισμός και τα συμπεράσματα δικά σας! 
ΚΝΕ-ΠΚΣ-ΜΑΣ(ή όπως τέλος πάντων λέγονται): Εδώ κυρίες και κύριοι τα πράγματα σοβαρεύουν. Επειδή στην προσπάθεια εύρεσης του κατάλληλου εκείνου χειρισμού του πολιτικού μας λόγου που θα αναδείξει τις αντιφάσεις της εν λόγω παράταξης πέσαμε σε τέλμα βαθειάς περισυλλογής αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε σαν όχημα τον προβληματισμό ενός ανυποψίαστου πλην κοινωνικά ευαίσθητου ψηφοφόρου: «Εντάξει ρε μάγκες, με πείσατε για τον ρόλο της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στην σχολή. Γιατί όμως να μην στηρίξω ΠΚΣ που και ενάντια στις αναδιαρθρώσεις είναι και συντονισμό θέλει και τελοσπάντων μιλάνε και για το ασφαλιστικό!» Σαφώς και δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η ΠΚΣ είναι ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ούτε ότι αποτελεί μια αριστερή δύναμη στο χώρο του πανεπιστημίου. Παρόλα αυτά μια δύναμη που καθορίζει την αποτελεσματικότητα και τον ριζοσπαστισμό μιας αριστερής πολιτικής, εκτός από το πολιτικό πλαίσιο είναι και τα μέσα που χρησιμοποιεί για την υλοποίηση του. Και όταν τα πολιτικά πλαίσια κινούνται γύρω από προαποφασισθέντα συντονιστικά και ΠΑΜΕ τα πράγματα σταματάνε εκεί με συνοπτικές διαδικασίες γιατί θέλουν να μονοπωλούν και να ηγεμονεύουν τους αγώνες και τα κινήματα.
Αριστερή Ενότητα:  «Ή αλλιώς πρόχειρες προεκλογικές συγκολλήσεις στο όνομα της ενότητας της αριστεράς!» Εδώ τίθεται το ερώτημα: Μια πρόχειρη προεκλογική συγκόλληση που γίνεται από ηγεσίες κομμάτων και οργανώσεων μπορεί να φέρει την αλλαγή και την άνοιξη; Μάλλον όχι την πολιτική αλλά αυτήν την αστική κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ της αλλαγής και της προόδου... Και τώρα με τον Τσίπρα ψάχνουν ακόμα τι θα κάνουν και πως θα διαχειριστεί αυτή η φιλοευρωπαϊκή αριστερά την εμπιστοσύνη του λαού.
Είμαστε οι @ntivirus! Φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ανεξάρτητο αριστερό σχήμα που συμμετέχει στο πανελλαδικό δίκτυο των ΕΑΑΚ και συμπορευόμαστε με τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα σε όλη την Ελλάδα.
Είμαστε ανεξάρτητοι από το κράτος, τα κόμματα, τις κλίκες των καθηγητών, την κυρίαρχη ιδεολογία και επιμένουμε να αποφασίζουμε μόνοι μας γι' αυτά που μας αφορούν. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗ! Δεν καθοδηγούμαστε από κανέναν παρά μόνο από τα πιστεύω μας. Λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά χωρίς ιεραρχίες και όλοι όσοι μετέχουμε έχουμε ισότιμη παρουσία. Μπροστά στην κυνική μονοχρωμία των κομματικών νεολαιών και παρατάξεων αντιπαραθέτουμε την πολυφωνία. Γιατί μόνο έτσι μπορεί κανείς να διακρίνει τις ιδιαιτερότητες ενός χώρου και να οξύνει τις αντιφάσεις μακριά από την ενιαία αντιμετώπιση μιας παράταξης.
Συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία γιατί πιστεύουμε πως δεν χρειάζεται ν’ αποφασίζουν οι «στέρες παρατάξεις» που λέει και ο Αναγνωστάκης, για μας χωρίς εμάς! Και ο λόγος ο οποίος μιλάμε για την απαξίωση των πτυχίων μας μέσω της αντιδραστικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης δεν αποτελεί εγκεφαλικό κατασκεύασμα των  @ntivirus. Προκύπτει από το γεγονός ότι και ο σύλλογος μας αλλά και σχεδόν στο σύνολο τους όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας κινήθηκαν και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Οπότε οι προτάσεις μας όχι μόνο ουτοπικές δεν είναι αλλά δεδομένων των συνθηκών είναι άκρως ρεαλιστικές και στην ουσία ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά πλαίσια των εκλογών και καθιστά όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη επαναδραστηριοποίηση του συλλόγου και των διαδικασιών του και μετά από αυτές.

ΕΑΑΚ- @ntivirus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου